2014_10_02-1.jpg

Építészet hónapja

2014.10.02.

2014. október 2-án került sor az ÉPÍTÉSZET HÓNAPJA első rendezvényére, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építészek Kamarája által alapított REGIO ARCHITECT építészeti alkotói díj jelöltjei kiállítására és a díj átadására a TISZApART művészmoziban.

Kállai Mária megyei kormánymegbízott köszöntője után Marton Csaba elnök ismertette a Regio Architect díj kuratóriumának döntését.

A díjat Füleky Zsolt a Miniszterelnökség Stratégiai Ügyekért Felelős Államtitkárságának építészeti és építésügyi helyettes államtitkára adta át Tekse Andrásnak.

Ezután Osskó Judit moderálásával Füleky Zsolt és Katona András építészetstratégiai főosztályvezető adott tájékoztatást az új szervezeti felállás helyzetéről, szakmai elképzeléseikről, és válaszoltak a jelen lévők kérdéseire.

Fotók: K. Tóth János

Tekse Andrásé a REGIO ARCHITECT 2014 díj!

A díjat Füleky Zsolt a Miniszterelnökség Stratégiai Ügyekért Felelős Államtitkárságának építészeti és építésügyi helyettes államtitkára adta át a JNSzMÉK és az Építész Egylet október 2-ai rendezvényén. Fotó: János K. Tóth

A díj kuratóriumának döntését Marton Csaba ismertette.

A Regio Architect 2014 alkotói díjat a kuratórium egyhangú döntéssel, 5 szavazattal Tekse András építésznek ítélte a jászapáti római katolikus temető ravatalozó épületének színvonalas tervezéséért - ismertette a döntést Marton Csaba a kuratórium elnöke.

A jászapáti római katolikus temető ravatalozó épülete a temető szövetszerkezetébe illesztve, a kápolna-temetői kálvária hossztengely folytatásaként került elhelyezésre. A kereszt alakú alaprajz a funkciók jó elkülönülését eredményezte. A ravatalozó formavilága és tömegképzése egyszerű, barátságos, emberi léptékű. A hagyományos - tégla, fa és cserép - anyaghasználatával a környezetébe illeszkedik. Az épület részleteiben gazdag, míves kialakítású.

Az épület tervezője Tekse András Debrecenben az Ybl Miklós Főiskolán szerzett építész üzemmérnöki diplomát. Szakmai tanulmányait folytatva épület-felújító szakmérnöki, építész tervező szakmérnöki képzésben és főépítész szakmérnöki képzésen vett részt. Képezte magát a korszerű közigazgatás, az ökológiai környezettervezés, a műszaki értékbecslés és az ingatlanforgalmazás területén is. 2002 óta több Szolnok megyei településen végez főépítészi feladatokat, jelenleg Jászapáti és Fegyvernek főépítésze. Az Építész Kamarának megalakulása óta, a Mérnöki Kamarának 2000-től tagja.

Évtizeden keresztül tagja volt a Magyar Urbanisztikai Társaságnak és a Magyar Építőművészek Szövetségének és felszámolásáig a Megyei Tervtanácsnak is.

A Törökszentmiklósi Városvédő és Szépítő Egyesület munkájában 10 éve vesz részt. A helyi Önkormányzat Városfejlesztési és a Pénzügyi Bizottságában is vállal feladatokat külső tagként. A városért végzett tevékenységéért 2014-ben Törökszentmiklós városfejlesztéséért elismerő díjat kapott.

Építészként 1980-as évek óta végez tervezői tevékenységet. Tervezett képtárat, strandfürdőt, konferencia épületet, irodaházat, művelődési házat, ravatalozókat, közterek rekonstrukcióját, óvodák, iskolák, parókiák, templomok, műemlékek és védett épületek megújítását, felújítását.

A kuratórium nevében gratulálok Tekse Andrásnak a 2014.évi REGIO ARCHITECT Építészeti alkotói díj elnyeréséhez.