empty.png

A Magyar Építész Kamara 2024. szeptember 17-én délután tartja meg a Főépítészi Tagozat alakuló ülését

2024.06.25.

Kedves Kollégák!

Mivel többen kérdeztétek az elmúlt héten, hogy mi a helyzet a főépítészekkel és a nyilvántartásukkal, no meg a tagozattal, így a jelen tudásunk szerinti alábbi információkról tájékoztatlak Benneteket.

A tagozat terveink szerint szeptember 17-én alakul meg, az erre vonatkozó felhívás itt olvasható: https://mek.hu/link-foepitesz_tagozat_regisztracio_20240804
Fontos határidő az augusztus 4.: eddig lehet jelölni és eddig lehet a regisztrációt is elvégezni az alakuló ülésreAz alakuló ülésen kizárólag aktív kamarai tagok vehetnek részt, ők választhatnak és csak ők választhatók meg tagozati tisztségviselőnek! Aki nem kéri az űrlapon a tagozati tagfelvételét, az nem választhat, nem választható és nem kap meghívót az ülésre! Aki felfüggesztett tagsággal rendelkezik, annak aktívvá kell tennie magát!
Határidők:
2024. augusztus 4. (vasárnap) éjfél: regisztráció az alakuló ülésre
2024. augusztus 4. (vasárnap) éjfél: jelölés megküldése
2024. szeptember 1. (vasárnap) éjfél: jelölés elfogadása, önéletrajz megküldése
2024. szeptember 2. (hétfő) éjfél: végleges jelöltlista, ügyrend-tervezet és meghívó közzététele, meghívók megküldése az űrlapon megadott elérhetőségekre
2024. szeptember 17. (kedd): alakuló ülés


A főépítészi nyilvántartás és a Főépítészi Tagozat semmilyen összefüggésben nincs egymással. Aktív főépítészek esetében a főépítészi nyilvántartásba vétel lesz a kötelező, a tagozati tagság azonban választható.
A tagozat tagja csak az lehet, aki ezt kérelmezi, így tehát nem lesz automatikusan tagozati tag az, aki a főépítészi nyilvántartásba bekerül.

A tagozati tagságot a MÉK jelzése alapján tudjátok a jövőben majd bejelölni. A Főépítészi Tagozattal jelenleg és a jövőben is én foglalkozom majd.

A főépítészi nyilvántartással kapcsolatban már több egyeztetésen is túl vagyunk, a nyáron a rendelet közig. egyeztetése is vélhetően megtörténik. Sok a nyitott kérdés még.
A rendelet fogja a nyilvántartásra vonatkozó részletszabályokat meghatározni.
Jelenleg annyi mondható biztosnak, hogy a kérelemre indult eljárás során csak az a gyakorló főépítész kerülhet a nyilvántartásba, aki aktív kamarai tag is. A jogalkotó szándékában áll egy átmeneti ("türelmi") időszak megteremtése, amely időszak lezárultáig maradhatnak főépítészek akkor is, ha nincsenek benne a főépítészi nyilvántartásban és/vagy nem rendelkeznek főépítészi vizsgával / mentességgel. Ez a nyitva hagyott határidő a közig. egyeztetés során fog véglegessé válni, átmeneti rendelkezéseknek azonban mindenképpen lenniük kell, mivel jelenleg az október 1. egy "varázsnap", mivel minden ezalatt az egy nap alatt történik meg (a hatályos rendelkezések értelmében): kérik a tagfelvételüket, kérik a főépítészi nyilvántartásba vételüket, meg is kapják mindkettőt és átvezetésre is kerül az új nyilvántartásba.

Amennyiben egy gyakorló főépítész még nem kamarai tag, akkor a tagfelvételét is kérelmeznie kell! A Méptv, 53. § (4) bekezdése alapján: "A területi kamara – szakmagyakorlási jogosultságot nem keletkeztető – közhiteles és bárki számára elérhető nyilvántartást vezet a területén lakóhellyel rendelkező állami és az önkormányzati főépítészekről. A nyilvántartásba vétel iránti kérelmet írásban kell előterjeszteni. A nyilvántartásba vételről – valamint ha az adott főépítész még nem kamarai tag, akkor a kamarai tagságról is – a területi kamara elnöksége a törvényi feltételek igazolása után 30 napon belül határoz."

A főépítészi nyilvántartás előkészítését már korábban megkezdtük, persze kicsit egyszerűbb dolgunk lenne, ha ismernénk a jogszabályt, aminek meg kell felelni, szóval véglegesíteni a kihirdetett rendelet alapján tudjuk (pl.: az, hogy a jogalkotó milyen adatokat kíván publikussá tenni a főépítészi nyilvántartásban, az még nem egyértelmű, javaslatokat adtunk természetesen).
Előzetesen jelzem, hogy a LOTUS-ba ez a plusz modul nem fejleszthető bele, így egy a LOTUSból közvetlenül elérhető új rendszert kell felépítenünk.
A nyilvántartásban a településhez lehet majd a kamarai tagokat hozzárendelni.

Amint többet tudunk, jelentkezünk!



-- 
Üdvözlettel:
Kovács Zsófia
 
MÉK főtitkár
E-mail: fotitkar@mek.hu
Telefon: +36 1 318 29 44
Weboldal: www.mek.hu